Kačenčiny sebrané recepisy aneb když nemáte na vaření celý den

Nechceme Vás zaplavit množstvím recepisů, od toho jsou tu jiní, ale nabídnout něco, co nám chutná a snad bude i Vám.

Dýňová polévka - z dýně Hokkaido

černý bez

Suroviny pro 8 osob:

  • 1 kg dužniny z dýně,
  • několik stroužků česneku,
  • snítky tymiánu,
  • 2 bobkové listy,
  • lžička čerstvého nastrouhaného zázvoru /nemusí být/,
  • l2 rajčata,
  • 3 mrkve,
  • 3 lžíce olivového oleje,
  • bujón z kostky-Wurzl,
  • omáčka shoyu,
  • čerstvě namletý pepř,
  • mořská sůl.

Příprava

Dužninu nakrájíme na kostičky, necháme zpěnit na oleji spolu s nadrobno nakrájeným česnekem . Osolíme, opepříme. Přidáme několik snítek tymiánu, bobkový list a zázvor, zalijeme vodou. Přiklopíme a vaříme 15 minut na mírném ohni. Mezitím necháme v kastrolu s vařící osolenou vodou blanšírovat 5 minut mrkev, očištěnou a nakrájenou na kousky. Rajčata oloupeme^ zbavíme jader a nakrájíme na kostičky. Z dýně vyjmeme tymián a bobkový list a poté ji rozmixujeme s mrkví a rajčaty. přidáme bujón, sojovou omáčku- podle chuti. Ozdobíme tymiánem nebo čerstvou petrželkou. Polévku servírujeme teplou s opečeným tmavým chlebem.

Náš tip: Pro lepší chuť můžete před podáváním do polévky přidat 5 cl smetany a několik lístků koriandru.

Víte, že ...

Dýně Hokaido na rozdíl od klasické dýně nenarůstá do gigantických rozměrů, mívá v průměru okolo 10-30 centimetrů a tak je její zpracování mnohem příjemnější. Má oranžovou, někdy zelenou nebo žíhanou barvu, příjemně aromatickou dužninu, obsahuje provitamin A, vitamin C, B, bílkoviny, sacharidy, vlákninu, vápník, hořčík a železo. V semínkách naleznete tolik prospěšný zinek. Plody se dají dlouhodobě skladovat na chladnějším místě (lednice, sklep), nebo je můžeme pokrájet a uchovat v mrazáku. Dýně hokaido se při zpracování většinou neloupe, slupka je velmi tvrdá, ale při vaření či pečení brzy změkne. Dýně se pouze umyje, můžeme ji odrhnout kartáčkem, rozkrojí se a pak se odstraní semínka.

Dýňový koláč

černý bez

Suroviny pro 8 osob:

  • 300 g dužiny z dýně,
  • 150 g mandlí,
  • citron-raději bio,
  • 2 vejce,
  • 300 g přírodního/třtinového/ cukru,
  • 20 cl panenského slunečnicového oleje,
  • 350 g celozrnné špaldové mouky,
  • půl sáčku kypřícího prášku vinný kámen,
  • 2 lžičky skořice nebo vanilky v prášku,
  • 10 g másla,
  • špetka soli,

Příprava

Koláčovou formu vyložíme pergamenovým papírem (papírem na pečení), vymažeme tukem a lehce vysypeme moukou. Mandle nakrájíme nahrubo. Citron omyjeme, osušíme a kůru nastrouháme. Rozmixujeme dužinu z dýně. Ve velké salátové míse ušleháme elektrickou metlou vejce s cukrem a solí, smícháme s rozmixovanou dužinou a přidáme olej. Znovu našleháme. Postupně přidáváme mouku, kypřící prášek, skořici či vanilku, citrónovou kůru a mandle. Připravené těsto vlijeme do koláčové formy a pečeme 30 minut v troubě předehřáté na 210 °C, pak ztlumíme na 180 °C a pečeme dalších 30 minut. Před vyklopením necháme koláč vychladnout. Náš tip: Koláč můžete ozdobit plátky dýně naloženými v cukrovém sirupu.

Bezová šťáva aneb limonáda za pár korun s minimem konzervantů a maximem chuti

černý bez

Suroviny:

  • 30 květů černého bezu,
  • 2 l převařené vody,
  • 1 kg ovocného cukru, nebo 2 kg třtinového cukru,
  • 2 citrony, kyselina citrónová.

Příprava

Natrhané květy dáme do nádoby, zalijeme svařenou vychladlou vodou, poklademe citronem nakrájeným na plátky a přidáme dvě lžičky kyseliny citronové a necháme přikryté utěrkou nebo poklicí 24 hodin, můžeme i déle.

Potom vše přecedíme, nejlépe přes plátýnko . Na dva litry získané tekutiny přidáme 1 kg ovocného cukru a cca 40 g kyseliny citrónové dle chuti, zároveň šťávu konzervuje), vše necháme mírně ohřát a mícháte do rozpuštění všech složek, teplé nalijeme do připravených lahví (umytých !).

Aby limča nejakou dobu vydržela, je třeba ji skladovat v ledniččce při teplotě do 2-8°C.

Víte, že ...

Květy obsahují aromatické oleje, tříslovinu, slizovité látky a některé kyseliny. Odvar ze sušených květů je močopudný a podporující pocení. Má diuretické účinky, snižuje horečku a mírní kašel. Plody obsahují i organické kyseliny, cukr a vitamíny A a C, celá rostlina obsahuje látky, které účinně působí proti bakteriím a mnohým houbám. Šťáva z plodů působí blahodárně při léčení migrén a nervových chorob, zejména při zánětu trojklaného nervu. Čerstvé plody mají projímavý účinek, naopak sušené se používají proti průjmům.

Ovesné vločky za pět minut bez vaření

ovesné vločky

Suroviny:

  • jemné ovesné vločky s klíčky,
  • mléko, otrlým stačí voda,
  • pár lžic medu,
  • jeden banán, či jiné ovoce dle chuti,
  • hořká čokoláda na vaření.

Příprava

Vločky přímo ze sáčku nasypeme do misky, ze které je plánujeme jíst a zalejeme je mlékem přímo z ledničky. Pokud máme chvíli času necháme cca 10 minut namočené, není to však nezbytné.

Potom nakrájíme banán na kolečka a rozprostřeme na vločky, přiměřeně osladíme navrch medem dle chuti. Čokoládu na vrch naškrabeme nožem, v případě lenosti po malých kouscích přikusujeme. S trochou cviku lze vločky připravit do 3 minut čistého pracovního času a zašpiníte jen mističku, lžíci a jeden nůž.

Je to lehké jídlo ideální jako snídaně, či svačina během dne. Alternativně lze využít k ochucení různé oříšky a semena, které máte zrovna po ruce.